Levon Eskenianin Gurdjieff Ensemble -yhtyeen kolmas albumi Zartir on tähän mennessä julkaistuista monipolvisin. Albumin nimi on peräisin 1600-luvun armenialaisen runoilijan ja muusikon Paghtasar Dpirin teoksista.
Gurdjieff Ensemblen kuratoima teoskokoelma sisältää uusia tulkintoja G. I. Gurdjieffin sävellyksistä, pyhistä hymneistä ja rukouksista sekä kolmen vuosisadan aikana syntyneiden merkkihenkilöiden keskeisiä teoksia.
Sen lisäksi, että Zartir tuo G. I. Gurdjieffin musiikin uudella tavalla esiin kansanmusiikkisoittimilla esitettynä, se asemoi Gurdjieffin armenialaisten bardien ja ashokhien perinteeseen ashokh Jivanin, Baghdasar Tbirin ja legendaarisen Sayat-Novan rinnalle, joiden taiteellinen perintö on edelleen vahvasti esillä Armeniassa ja sen ulkopuolella. Gurdjieffin isä, lvan Ivanovits Gurdjieff, lempinimeltään Adash, oli 1800-luvun lopussa ja vielä viime vuosisadan alussakin laajalti tunnettu ansioituneena ashokhina eli runoilijana ja tarinankertojana, ja nuori G. I. Gurdjieff kasvoi tämän perinteen keskellä. Vaikka Gurdjieffin isä Adash ei kertonut tarinoita työkseen vaan sydämensä iloksi, hänet tunnettiin sangen hyvin monien Taka-Kaukasian ja Vähä-Aasian maiden asukkaiden keskuudessa.
Sayat-Nova, joka on ikuistettu elokuvaan ”Granaattiomenan väri”, nousi esiin 1700-luvun ashokh-perinteen merkittävänä hahmona. Hänen teoksensa, joille on ominaista maallinen luonne, pursuavat romantiikkaa ja filosofista syvyyttä, ja niillä on ollut pitkäaikainen vaikutus kaikkialla Kaukasuksen alueella ja muualla. Georgian kuningas Herakles II nosti hänet kuninkaallisen muusikon ja runoilijan arvostettuun asemaan, ja Sayat-Novan monipuoliset sävellykset ylittivät kieli- ja kulttuurirajat, tuoden hänelle laajaa suosiota.
Gurdjieff Ensemblen taiteellisessa eetoksessa keskeisellä sijalla on G. I. Gurdjieffin syvällinen henkinen perintö, jonka opetukset valaisevat ihmisen tietoisuuden luontaista pirstaleisuutta ja kutsuvat transformatiiviseen matkaan kohti korkeampaa tietoisuutta. Gurdjieffin musiikkirepertuaari, jonka juuret ovat hänen kattavissa matkoissaan Armeniassa, Lähi-idässä sekä Aasian ja Afrikan eri kolkissa, heijastelee monipuolista kansanperinnettä ja pyhiä käytäntöjä, sekä tarjoaa ikkunan inhimillisen kokemuksen monitahoiseen maailmaan. Levon Eskenianin johtaman yhtyeen huolelliset sovitukset herättävät ajattomat sävellykset uuteen elämään, ja ne on esitetty upean vilpittömästi ja taitaen perinteisillä soittimilla. Heidän musiikissaan on salaperäistä viehätystä, ja se vaihtelee rytmikkään voimallisen ja koskettavan itsetutkiskelun välillä punoen kiehtovaa tarinaa, joka resonoi syvällä tunnetasolla.
”Zartir” sisältää kymmenen G. I. Gurdjieffin musiikkikappaletta. Osa kappaleista on sovituksia Gurdjieffin ja Thomas de Hartmannin pianosävellyksistä, kuten ”Rukous ja epätoivo”, nro 10, ja Sayyidien lauluja ja Tansseja nro:t 41 ja 42. Lisäksi mukana on teoksia sinfonisista kappaleista kuten ”Pythia” ja ”Hautajaisseremonia”, joita esitettiin Gurdjieffin liikesarjojen näytöksissä Pariisissa 1923 ja Yhdysvalloissa 1924. Jotkin kappaleet ovat olemassa sekä piano- että sinfonisena versiona, kuten ”Tärisevä dervissi” ja ”Suuri rukous”.
Pyhille tansseille tarkoitettujen kappaleiden painotus saavuttaa huippunsa Suuressa rukouksessa (The Great Prayer), Gurdjieff Ensemblen ja Armenian kansallisen kamarikuoron kiehtovassa yhteistyössä, joka ammentaa useiden uskontojen rituaalimusiikista. Sovittaja Eskenian sanoo: ”Uskon, että Suuri rukous on enemmän kuin pelkkä ‘sävellys’. Se on yksi syvällisimmistä ja transformatiivisimmista kappaleista, joihin olen törmännyt Gurdjieffin teoksissa.”
Myös albumilla olevien laulujen tekstit vastaavat Gurdjieffin keskeisiä viestejä, erityisesti Baghdasar Tbirin (1683-1768) kirjoittama nimikappale ”Zartir”. ”Zartir” tarkoittaa ”Herää!”, ja sen sanat näyttävät ennakoivan Gurdjieffin väitettä siitä, että ihmiskunta nukkuu ja se on herätettävä horroksestaan.
Zartir äänitettiin Jerevanissa vuonna 2021 ja miksattiin ja viimeisteltiin Münchenissä marraskuussa 2022 Manfred Eicherin ja Levon Eskenianin toimesta.
Lue myös:
Aiheesta muualla:
- Antti Häyrynen: Georges Gurdjieff (Rondo Classic 5.3.2024)
@ Karatas-Seura 2024